Teksten van Gedenkzuil tweede batterij van de tweede groep Zware Houwitsers

Gedenkzuil voor de tweede batterij van de tweede groep Zware Houwitsers ()

Gedenkzuil van 1930 voor de tweede batterij van de tweede groep Zware Houwitsers. Vierkant arduinen gedenkteken met bekronende gestileerde obuskop. Inscripties: "2DE BATTERIJ VAN DE 2DE G.Z.H. HEEFT HIER POST GEVAT VAN 28 JULI 1915 TOT 17 JANUARI 1918" en "DE OUD-MANSCHAPPEN DER 2DE BATTERIJ VAN DE 2DE G.Z.H. HEBBEN ZICH VEREENIGD OP 15 JUNI 1930 OM DEES GEDENKTEEKEN AAN HUNNE GESNEUVELDEN OP TE RICHTEN" en een opsomming van de gesneuvelden.

• JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 304.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn

Gedenkzuil voor de 2de batterij van de 2de groep Zware Houwitsers (Oudekapelle - WOI) ()

Gedenkzuil in de berm langs de Oude Zeedijk, tussen Oudekapelle en Lampernisse, zo'n 500 meter ten noordwesten van Oudekapelle en zo'n 2,5 kilometer ten noordwesten van de IJzer. Omgeving is vlak en weids.

Volgens de tekst op het gedenkteken opgericht in 1930 door de oud-manschappen van de 2de batterij van de 2de groep Zware Houwitzers.

Beschrijving

Op een klein kubusvormig blok staat een vierkant zuiltje uit hardsteen, naar boven toe versmallend, met een smalle doorlopende hollijst en bekroond met een gestileerde obuskop.

Op de zuil, in hoofdletters: op de voorkant '2de. batterij van de 2de. G.Z.H. heeft hier post gevat van 28 Juli 1915 tot 17 Januari 1918', 'De oud-manschappen der 2de. batterij van de 2de. G.Z.H. hebben zich vereenigd op 15 Juni 1930 om dees gedenkteeken aan hunne gesneuvelden op te richten', op de rechterkant '2de batterij 2de groep zware houwitsers (150 Schneider) gesneuveld op het veld van eer 1914-1918', de namen volgens graad en alfabetisch gerangschikt; op de achterkant: 'La 2e. batterie du 2e. G.O.L. a été en position à cet emplacement du 28 Juillet 1915 au 17 Janvier 1918', 'Les anciens de la 2e. batterie du 2e. G.O.L. se sont réunis le 15 Juin 1930 pour élever cette pierre à la mémoire de leurs morts'; op de linkerkant: '2e. batterie 22. groupe d'obusiers lourds (150 Schneider) morts au champ d'honneur 1914-1918', de namen van militairen volgens graad en alfabetisch gerangschikt.

Hoogte 238 centimeter x Breedte 63,5 centimter x Diepte 63,5 centimeter.

Bron: WOI Relict (275): Gedenkzuil voor de 2de batterij van de 2de groep Zware Houwitsers (Oudekapelle - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele