Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920, gelegen net ten zuidoosten van de na de Eerste Wereldoorlog verlaten site van het "Blauwhuis" en de gedesaffecteerde spoorlijn Diksmuide-Nieuwpoort. Het domein van de historische hoeve "Blauwhuis" werd na de oorlog in twee gesplitst en er werden twee hoeves heropgebouwd, één ten westen van de oorspronkelijke site, aan de Nieuwpoortstraat nummer 6, draagt nog steeds de naam "Blauwhuis"), en de hier behandelde hoeve net ten oosten ervan, die bekend staat als de hoeve "Klein Blauwhuis".
Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, getypeerd door verzorgd metselwerk, zie de tuitgevels met aandaken en vlechtingen. Boerenhuis met opkamer en rechthoekige muuropeningen onder strek, bewaard houtwerk met gelede roedeverdeling in de bovenlichten.
Ten noorden van het erf, lang schuurvolume met geïncorporeerde stal. Markerende hoge korfbogige schuurpoort, geflankeerd door lagere wagenhuispoorten. Ten oosten van het erf, lange stal in het midden van het zadeldak met markerend aandak. Rechthoekige muuropeningen onder strek, en centraal korfboogpoort. Rechts, voederkeuken met schoorsteen.
Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Het houtwerk van de boerenwoning werd vernieuwd.
Informatie verkregen van stad Diksmuide (29 november 2022).