Teksten van Wederopbouwhoeve Berkelhof

Wederopbouwhoeve Berkelhof ()

Wederopbouwhoeve zogenaamd "Berkelhof" zie aanduiding op de stafkaart, circa 600 meter ten oosten van de bedding van de voormalige spoorlijn Diksmuide Nieuwpoort. Gaat als nog deels omwalde site terug op de "Cse Berclehof" zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Na de oorlog heropgebouwd in verzorgd baksteenmetselwerk met aandaken en vlechtingen. Gaaf bewaarde kleine schuur met hoge schuurpoort en links lagere wagenhuispoorten. Deels bewaarde omwalling.

Ter hoogte van deze hoeve - gelegen ten oosten van de spoorlijn in de overstroomde IJzervlakte - richtten de Belgen tijdens de Eerste Wereldoorlog vóór hun eerste linie een grote wachtpost in, de "Grand Garde 4".

• BLEYAERT W. 2000: Vroeger is niet voorbij... De Grote oorlog in Pervijze, Aartrijke, 150.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn

Berkelhof (Pervijze - WOI) ()

Gelegen langs de Berkelhofweg, circa 600 meter ten oosten van de voormalige spoorwegbedding Diksmuide-Nieuwpoort en 250 meter ten westen van de Grote Beverdijkvaart, in landelijk vlak gebied.

Historische achtergrond

In de overstroomde IJzervlakte ten noorden van Diksmuide richtten de Belgen vóór hun eerste linie verschillende voorposten in, die op belangrijke punten uitgroeiden tot grote wachtposten. Dit waren voorposten op hoger gelegen gebieden, waar een compagnie (circa 100 man) kon verblijven en van waaruit de kleinere voorposten in het overstroomde gebied bemand konden worden. Via een systeem van passerellen en loopgraven konden deze voorposten bereikt worden. Ook de Duitsers richtten heel wat voorposten en stellingen op in de overstroomde IJzervlakte, meestal op boerderijen die nog boven de watervlakte uitstaken.

Er ontstonden vier grote wachtposten aan Belgische zijde: de “Grand Garde Sud” (Grand Garde 1) te Oud-Stuivekens, de “Grand Garde Nord” (G.G.2) bij hoeve Reigersvliet, “Grand Garde 3” bij de Schilderbrug en ten slotte “Grand Garde 4” bij hoeve Berkelhof. G.G.4 bevond zich dus tussen de Belgische en Duitse 1ste linies, op zo'n 500 meter ten oosten van de spoorwegbedding Diksmuide-Nieuwpoort, die daar de Belgische eerste linie vormde.

Beschrijving

Hoeve opgetrokken in gele baksteen met rode dakbedekking, omgeven door walgracht. Het wooneiland van circa 33 op 27 meter steekt ongeveer een halve meter boven het maaiveld uit en is omringd door een walgrachtdepressie van vijf à tien meter breed.

• DEBAEKE S. 2003: Het drama van de Dodengang. De hel van het Ijzerfront, Koksijde.
  • JACOBS M. 1988: Naamstenen 1914-1918. 25 gedenkstenen opgericht tussen 1984 en 1988 ter herinnering aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en aan het overlijden van Koning Albert, Brugge, Provincie West-Vlaanderen.
  • VERBEKE R. s.d.: Onuitgegeven nota's.

Bron: WOI Relict (341): Berkelhof (Pervijze - WOI)