erfgoedobject

Naamsteen observatiepost Pervijze

bouwkundig element
ID
78483
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78483

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achteraan op het Kastanjeplein, tegen de dorpskom van Pervijze staat de observatiepost. De naamsteen die naar deze uitkijktoren verwijst, staat vooraan aan het Kastanjeplein, tegen de N35 (Pervijzestraat). 

Historische achtergrond

Naar aanleiding van de verjaardag van het overlijden van Koning Albert I en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog richtte de Provincie West-Vlaanderen tussen 1984 en 1988 - in verschillende reeksen - 25 gedenktekens op, 'Naamstenen' genoemd. Ze werden vooral in de frontstreek geplaatst op die locaties, waar niets meer aanwezig was dat herinnerde aan bepaalde belangrijke gebeurtenissen of installaties uit de Eerste Wereldoorlog.

De naamstenen moeten getuigen over de grootse tragedie die zich in de Westhoek heeft afgespeeld en tegelijk het bewustzijn van een mogelijk drama levendig houden. De dieper gelegen boodschap die de Provincie aan jongeren wil meegeven, is die van “Nooit meer oorlog”. Met het monogram van koning Albert, dat in de meeste naamstenen gebeiteld is, wil de Provincie hulde brengen aan een koning, die vier jaar in moeilijke omstandigheden aan het hoofd van het Belgische leger heeft gestaan.

De naamsteen op het Kastanjeplein van Pervijze verwijst naar de iets verder gelegen veertien meter hoge observatiepost op hetzelfde plein. Deze uitkijktoren werd tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken in de ontvangstkamer van de vroegere pastorie, die hoorde bij de (nu verdwenen) Sint-Katharinakapel. Van hieruit konden de waarnemers de vijandelijke artillerie observeren en de gegevens doorseinen naar de eigen artillerie, of volgden ze de vijandelijke troepenbewegingen, de aanleg van nieuwe versterkingen...

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er een tweede observatiepost van rode baksteen gebouwd op die van de Eerste Wereldoorlog. In de Tweede Wereldoorlog fungeerde de toren eveneens als mitrailleurpost.

Beschrijving

Vrijstaande gedenksteen, bestaande uit een rechthoekige sokkel uit gewapend beton, die vooraan driehoekig uitloopt. Een grote ruitvormige gedenksteen (80 x 80 x 10cm) uit witte natuursteen is schuin tegen de sokkel bevestigd.

Bovenaan het gekleurde wapenschild van West-Vlaanderen in geanodiseerd aluminium. Daaronder de tekst "1914-1918 Observatiepost Pervijze". De letters zijn diep V-vormig in de steen gekapt en lichtgrijs gepatineerd. Onderaan het officieel monogram van Koning Albert I.

H.140 x Br.50 x D.20cm.

Uitvoering: J. Vansteenkiste, provinciale Dienst voor Cultuur Brugge (ontwerper gedenksteen) - P.H. Boudens, Brugge (ontwerper en uitvoerder opschriften) - J. Hollevoet (spanbeton sokkel)

  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden. Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge.
  • JACOBS M. 1988: Naamstenen 1914-1918. 25 gedenkstenen opgericht tussen 1984 en 1988 ter herinnering aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en aan het overlijden van Koning Albert, Brugge.

Bron: WOI Relict (338): Naamsteen Observatiepost Pervijze (Pervijze - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Naamsteen observatiepost Pervijze [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78483 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.