Klooster- en klassengebouw

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Ten Bercle. Voormalig klooster- en klassengebouw, thans onder meer in gebruik als ontmoetingscentrum en vrije basisschool. In 1868 bouwden de Zusters van Liefde (Roeselare) ten westen van de kerk (hoek Ten Bercle) een klooster en school op gronden van de heer baron Caloen. In de jaren 1920 heropgebouwd, werd dit klooster in 1986 gesloten en in 1988 gedeeltelijk afgebroken voor de bouw van lage appartementsgebouwen (zie Nieuwpoortstraat).

Klooster en school op L-vormig grondplan. Aan de straat volume van twee bouwlagen, het rechter risaliet met puntgevel sluit de haakse klassenvleugel af. Verzorgde verankerde baksteenbouw zie het rechter risaliet met muurvakken, overhoekse fries, geriemde beeldnis (Mariabeeld) en dito oculus, aandak met vlechtingen. Rechthoekige en getoogde muuropeningen, bewaard houtwerk met kruisindeling en kleine roedeverdeling. Tevens vrijstaande klassenvleugel van één à twee bouwlagen en binnentuin met tuinpaviljoentje uit de jaren 1920. Vierkant paviljoen onder leien bedaking met overstekende dakrand, korfbogige muuropeningen onder doorgetrokken druiplijst, onder meer imitatievenster.

• BLEYAERT W., Vroeger is niet voorbij... De Grote oorlog in Pervijze, Aartrijke, 2000, p. 179-180.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn