erfgoedobject

Wederopbouwhoeve Blauwhuis

bouwkundig element
ID: 78487   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78487

Juridische gevolgen

Beschrijving

Nieuwpoortstraat nr. 6. Wederopbouwhoeve met poort en opschrift "BLAUWHUIS"/ "ANNO 1920" . Deze hoeve gaat terug op een dieperin gelegen belangrijke historische hoeve (de site is nu verlaten en beschermd als archeologische site, cf. Berkelhofstraat z.nr.). De eerst bekende vermelding gaat terug tot 1172 als de hofstede "Lodenspikere"/ "Lodinspikere", wanneer de bisschop van Terwaan, de abt van Ename toestemming geeft om er een altaar op te richten. "Lodenspikere" betekent 'beroemde voorraadschuur'. In 1658 wordt een "Kaerte figurative van het pachthof genaempt het Blauwhuys (...)" gemaakt door J.B. Bal (Rijksarchief Gent, kaart n° 568). De benaming "Blauwhuis" gaat wellicht terug op de 16de eeuw wanneer het strooien dak van het boerenhuis vervangen werd door blauwe schaliën (cf. infobord). De hoeve is als omwalde site aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Cse Blauwhuys". De omwalling en de opstelling met losse bestanddelen is nog steeds bewaard op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843). Bij de wederopbouw in de jaren 1920 wordt het domein van de hoeve in twee opgesplitst. De hoeve die aan de Nieuwpoortstraat heropgebouwd werd, krijgt de benaming "Blauwhuis", de omwalling wordt niet hernomen. Een andere hoeve wordt gebouwd aan de Berkelhofstraat (cf. Berkelhofstraat nr. 1).

Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, met rechthoekige opstelling rondom een deels gekasseid erf. Verzorgd baksteenmetselwerk met aandaken en vlechtingen.
Gekanteelde korfboogpoort met opschrift en centraal Marianis in een gesinterde omlijsting. Mogelijk is deze poort - een eerder uitzonderlijk gegeven binnen de hoevebouw van het poldergebied - (her)opgebouwd naar een historisch voorbeeld cf. bewaarde iconografie van voor de Eerste Wereldoorlog van gelijkaardige witgekalkte poort van hoeve "Vogelsteen" te Pervijze. Naar de straat gericht boerenhuis met dakvenster, rechthoekige muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk. Ten noorden van het erf, imposante dubbele dwarsschuur: twee hoge tudorboogvormige poorten en lage rechthoekige wagenhuispoorten verdiept in tudorboognissen. Zijgevels uitgewerkt met steunberen, tegen de linker zijgevel, leifruit. Overige gebouwen met een meer verbouwd karakter.

AFDELING ROHM WEST-VLAANDEREN, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. 1590, 1591, 1592.
PROVINCIALE BIBLIOTHEEK TOLHUIS, Fototheek.
BURIE L., ROELS S., Pervijze, s.l., 1952 (iconografie).
Infobord op de archeologische site.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Wederopbouwhoeve Blauwhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78487 (Geraadpleegd op 20-10-2020)