erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
78491
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78491

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Molenstraat. Erg verzorgd wederopbouwpand uit de jaren 1920. Burgerhuis in een verzorgd metselwerk refererend aan de historische regionale baksteenarchitectuur, zie de dakkapel. Rode en gele baksteenbouw, respectievelijk voor de zijgevels en de voorgevel, natuurstenen plint. Rechthoekige muuropeningen, op de verdieping op doorgetrokken afzaat, onder strek. Deurtravee bekroond met dakvenster met uitzwenkende belijning met getorst topstuk en bolbekroning. Rondboogdeur en dakvenster in een geprofileerde omlijsting. Bewaard houtwerk met kruisindeling en kleine roedeverdeling in de bovenlichten.


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78491 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.