Onderwijzerswoning van de voormalige achterliggende gemeenteschool (nu verbouwd), gelegen aan het einde van de dorpskom. De gemeenteschool werd hier circa 1923 gebouwd en gaat niet terug op een site van voor de oorlog. In 1829 was nochtans een gemengde gemeenteschool opgericht (huidige Pervijzestraat, recht tegenover de Sint-Katharinakerk, ter hoogte van het huidige Kastanjeplein). Vanaf 1864 fungeerde ze enkel nog als jongensschool, in 1879 werd ze definitief afgeschaft.
Wederopbouwarchitectuur als vrijstaand volume in voortuin, met cottageallures: zie de verspringende plattegrond en het volumespel van het tentdak (vernieuwde leien bedaking) oplopend in schoorsteen. Hoekerker onder leien luifel. Rechthoekige en rondbogige muuropeningen (nu met vernieuwd houtwerk), onder meer groot rondboogtraplicht in de deurtravee (linker zijgevel).
Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)