erfgoedobject

Calvarie- en gedenkkapel

bouwkundig element
ID: 78496   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78496

Juridische gevolgen

Beschrijving

Schoorbakkestraat nr. 2/ Ten Bercle. Calvarie- en gedenkkapel voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen, gelegen op het kerkhof (cf. Schoorbakkestraat nr. 2/ Ten Bercle). Open geelbakstenen kapel onder overkragend leien zadeldak op bakstenen schraagstukken en grijsbeschilderde (natuurstenen ?) consoles. Pleisteren beelden van Christus aan houten kruis, links Maria en rechts Johannes. Hardstenen gedenkplaten met links het wapenschild van België en de namen van de gesneuvelde soldaten, en rechts het wapenschild van Pervijze en de namen van de gesneuvelde burgers.

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 314-315.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Calvarie- en gedenkkapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78496 (Geraadpleegd op 17-08-2019)