Belgische mitrailleurpost

Beschrijving

Nu vrijstaande, bovengrondse militaire constructie, gelegen achter boerderij Schoorbakkestraat 21, circa 200 meter ten zuidoosten van Pervijze en circa 200 meter ten westen van de voormalige spoorwegberm Diksmuide-Nieuwpoort. De omgeving is vlak en bestaat uit weiland en bebouwing.

Historische achtergrond

"All-round" mitrailleurpost gelegen op de eerste Belgische linie, vlak achter de spoorweg Nieuwpoort - Diksmuide, van waaruit de vijand in verschillende richtingen onder vuur genomen kon worden. Enkel de oostelijke bevat geen schietgaten. Het gebied ten westen van de voormalige spoorweg stond ter hoogte van Pervijze onder water. De bunker werd in de puinen van de oude boerderij ingebouwd, wat de resterende bakstenen en rode tegeltjes verklaart. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de bunker gebruikt als schuilplaats voor omwonende.

Beschrijving

Trapeziumvormige, grotendeels betonnen militaire constructie, met restanten van bakstenen muren en rode tegels. Het dak is plat, behalve een uitstulping ter hoogte van de deur aan de zuidwestzijde.

De oostelijke zijde is volledig dicht. Aan de noordelijke - noordwestelijke kant en zuidelijke - zuidoostelijke zijde zijn telkens twee grote schietgaten (gericht naar noordwestelijke respectievelijk zuidelijke richting) aanwezig, die trapsgewijs naar binnen toe versmallen. De deur bevindt zich aan de westzuidwestelijke zijde, met ernaast een granaatgat. Aan de deur zijn links scharnieren bevestigd, rechts is een kleine uitsparing en een haak aanwezig. In de granaatgaten, in alle muren aanwezig, behalve aan de oostelijke zijde, is de houten bekleding soms nog aanwezig.

Binnenin bestaat de constructie uit drie ruimtes en één gang, met een vrij grillig grondplan. De schietgaten die in deze ruimtes uitkomen, zitten op dezelfde hoogte als aan de buitenzijde, de granaatgaten zitten bijna tegen het plafond. Enkele schietgleuven zijn dichtgemetseld.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele