erfgoedobject

Mitrailleurspost en bunker van de Eerste Wereldoorlog

bouwkundig element
ID: 78498   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78498

Juridische gevolgen

Beschrijving

Schoorbakkestraat nr. 21 (achter de hoeve gelegen). Mitrailleurspost en bunker, behorend tot de Eerste Belgische linie van de Eerste Wereldoorlog, gelegen op ca. 200 m van de voormalige * spoorlijn Diksmuide-Nieuwpoort die de frontlinie vormde. Vanuit deze mitrailleurspost kon de vijand in verschillende richtingen onder vuur genomen worden. De bunker werd ingebouwd in de restanten van een vernietigde hoeve, vandaar bakstenen sporen met rode tegeltjes.
Nu vrijstaande militaire constructie, trapeziumvormig en bijna volledig opgetrokken uit beton. In de noord-noordwestzijde en de zuid-zuidoostzijde, telkens twee grote schietgaten die naar binnen toe trapsgewijs versmallen. Deur in de west-zuidwestzijde, met ernaast een granaatgat. Binnenin drie ruimtes en één gang.
De bunker is gelegen achter een aan de straat gelegen hoeve uit de wederopbouwperiode, met eenvoudige losstaande bestanddelen rondom het erf gegroepeerd.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de bunker gebruikt als schuilplaats voor omwonenden.

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WO I IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Mitrailleurspost en bunker van de Eerste Wereldoorlog [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78498 (Geraadpleegd op 23-10-2019)