Onderwijsgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onderwijsgebouw

Beschrijving

Voormalige school, thans gemeentelijke bibliotheek. Aan straatzijde een breedhuis van het dubbelhuistype in eclectische stijl, vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), door middel van een gevelsteen gedateerd: GEBOUWD DOOR/ PHILIPPINA/ BARONES/ DE BROUKMANS/ 1880.

De gevel is geritmeerd door baksteen lisenen, en voorzien van getoogde muuropeningen, de vensters in een bakstenen omlijsting met dito doorlopende, geprofileerde druiplijst en hardstenen lekdrempel, de deur in een hardstenen omlijsting. Het middenrisaliet is bekroond met een puntvormige gevelverhoging, waarbinnen een rondboognis met een Sint-Jozefbeeld en het hogervermelde opschrift op de sokkel.

Haaks op de achtergevel, schoolgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen, met gelijkaardige afwerking. In de tweede en vierde travee bevinden zich rondboognissen met respectievelijk een Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en een Heilig Hartbeeld.