Herberg en maalderij De Weegbrug

Beschrijving

Bij de Nieuwpoortstraat, hoekpand en voormalige herberg zogenaamd "D' OEDE MAALDERIE" zie opschrift. Gaat terug op de herberg-brouwerij "Den Hert" die in 1862 opgericht werd. Na de vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog werd in 1919 op deze hoek een barak opgericht, zogenaamd "Café du Front". Tijdens de daaropvolgende wederopbouw komt hier de herberg en maalderij "De Weegbrug".

Geelbakstenen hoekpand uit de jaren 1920, aansluitende nutsgebouwen onder pannen schilddak. Voormalige herberg op de hoek, met markerende afgeschuinde hoektravee oplopend in puntgevel met bolbekroning, tevens schoorsteentravee. Korfbogige en rechthoekige muuropeningen, laatst genoemde verdiept in korfboognissen, vernieuwd houtwerk.

• VANDEWALLE C., De brouwersfamilies Comeyne-Vande Woude in Pervijze. Een korte schets van drie mout- & brouwbedrijven tijdens de 19de en 20ste eeuw, s.l., 2000, p. 24.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn