Wederopbouwhoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Sint-Jacobs-Kapelle
Straat Ijzerdijk
Locatie Ijzerdijk 26, Diksmuide (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Diksmuide (adrescontroles: 12-12-2007 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Diksmuide (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Achterin gelegen wederopbouwhoeve, toegankelijk via erfoprit met bakstenen pijlers. De site is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (ca. 1843), op de laatst genoemde kaart als "ferme Van Steene". Op dezelfde plaats heropgebouwd in de jaren 1920, geelbakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten noordoosten van het erf, boerenhuis met rechter opkamer onder hogere nok, evenals de deur gevat in naar boven versmallende nis (inscriptie "HEILIGE MARIA BID VOOR ONS"), mogelijk refererend aan het vooroorlogse boerenhuis (zie typologie van oude boerenhuizen in de polderstreek). Verzorgde gootlijst op klossen, laadvensters met uitgewerkt windbord. Rechthoekige muuropeningen, verdiept in korfboognissen, deels bewaard houtwerk met kruisindeling en kleine roedeverdeling. Tegen de rechter gevel, oude serre. Ten westen van het erf, bakhuis van het tweeledige type. Voorts stallingen en schuur met eerder verbouwd karakter.

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Ijzerdijk (Sint-Jacobskapelle)

Ijzerdijk (Diksmuide)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.