Oorlogsgedenkteken

Beschrijving

Gedenkzuil, gelegen op het Sint-Jacobsplein. Sint-Jacobskapelle, nog geen kilometer van de IJzer verwijderd, lag temidden het frontgebied. Het dorpje kreeg het bijgevolg heel hard te verduren, vooral vanaf 1915, toen het onder vijandelijk artillerievuur kwam te liggen.

Vierkante zuil op meervoudig gelede sokkel, naar boven toe verjongend en bovenaan spitsboogvormig afgewerkt en versierd met twee doorlopende hollijsten.

Op de zuil: bovenaan een kruis, onderaan 'St Jacobs-Kapelle aan zyne helden', ertussen is een palmtak afgebeeld. Op het voetstuk: bovenaan '1914-1918', in het midden 'Soldaten', de namen, 'Burgerlyke slachtoffers', de namen, alle namen zijn chronologisch gerangschikt, daaronder '40-45', de naam, 'R.I.P.'. Uitgehouwen, geel beschilderde letters.

H. 270 cm x Br. 75 cm x D. 49 cm

Uitvoering: Bossaert & Delameilleure, Dixmude, steenhouwer (gesigneerd).

Bron: WOI Relict (219): Gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (St.-Jacobskapelle - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele