erfgoedobject

Oorlogsgedenkteken

bouwkundig element
ID
78518
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78518

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gedenkzuil, gelegen op het Sint-Jacobsplein. Sint-Jacobskapelle, nog geen kilometer van de IJzer verwijderd, lag temidden het frontgebied. Het dorpje kreeg het bijgevolg heel hard te verduren, vooral vanaf 1915, toen het onder vijandelijk artillerievuur kwam te liggen.

Vierkante zuil op meervoudig gelede sokkel, naar boven toe verjongend en bovenaan spitsboogvormig afgewerkt en versierd met twee doorlopende hollijsten.

Op de zuil: bovenaan een kruis, onderaan 'St Jacobs-Kapelle aan zyne helden', ertussen is een palmtak afgebeeld. Op het voetstuk: bovenaan '1914-1918', in het midden 'Soldaten', de namen, 'Burgerlyke slachtoffers', de namen, alle namen zijn chronologisch gerangschikt, daaronder '40-45', de naam, 'R.I.P.'. Uitgehouwen, geel beschilderde letters.

H. 270 cm x Br. 75 cm x D. 49 cm

Uitvoering: Bossaert & Delameilleure, Dixmude, steenhouwer (gesigneerd).

  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (219): Gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (St.-Jacobskapelle - WOI-WOII)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78518 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.