Teksten van Oorlogsgedenkteken

Gedenkzuil voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen ()

Gedenkzuil voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van beide wereldoorlogen. Vierkante arduinen zuil, naar boven toe verjongend, topstuk versierd met kruis. Inscripties: "SINT-JACOBSKAPELLE AAN ZYNE HELDEN 1914-1918", waaronder de namen van de soldaten, de burgerlijke slachtoffers en "R.I.P.".

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Brugge, 1996, p. 365.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/teksten/78518 (geraadpleegd op )


Gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (St.-Jacobskapelle - WOI-WOII) ()

Gedenkzuil, gelegen op het Sint-Jacobsplein. Sint-Jacobskapelle, nog geen kilometer van de IJzer verwijderd, lag temidden het frontgebied. Het dorpje kreeg het bijgevolg heel hard te verduren, vooral vanaf 1915, toen het onder vijandelijk artillerievuur kwam te liggen.

Vierkante zuil op meervoudig gelede sokkel, naar boven toe verjongend en bovenaan spitsboogvormig afgewerkt en versierd met twee doorlopende hollijsten.

Op de zuil: bovenaan een kruis, onderaan 'St Jacobs-Kapelle aan zyne helden', ertussen is een palmtak afgebeeld. Op het voetstuk: bovenaan '1914-1918', in het midden 'Soldaten', de namen, 'Burgerlyke slachtoffers', de namen, alle namen zijn chronologisch gerangschikt, daaronder '40-45', de naam, 'R.I.P.'. Uitgehouwen, geel beschilderde letters.

H. 270 cm x Br. 75 cm x D. 49 cm

Uitvoering: Bossaert & Delameilleure, Dixmude, steenhouwer (gesigneerd).

  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.

Bron: WOI Relict (219): Gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (St.-Jacobskapelle - WOI-WOII)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze pagina citeren als: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele: Oorlogsgedenkteken [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195614 (geraadpleegd op )