erfgoedobject

Tervatebrug

bouwkundig element
ID
78524
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78524

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tervatebrug
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Restant van roodbakstenen bruggenhoofd en metalen leuning van de voormalige Tervatebrug. Voor het eerst aangeduid op de kaart van Ph. Vandermaelen (1850). De draaibrug Tervate wordt een eerste maal op 19 oktober 1914 door de Belgische genie en een tweede maal in mei 1940 door de Franse militairen opgeblazen. In plaats van de ijzeren ophaalbrug uit het interbellum te reconstrueren, wordt na de Tweede Wereldoorlog een houten ophaalbruggetje gebouwd dat in 1970 vervangen wordt door de huidige betonnen boogbrug op een achthonderdtal meter ten noorden van het oude bruggetje.

  • BUFFEL C., VANDENKERCKHOVE A. 1964: Stuivekenskerke, Langemark, 43, 64.
  • LANNOYE B. 1991: Stuivekenskerke: de moeite waard, Diksmuide, 19.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Tervatebrug [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78524 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.