erfgoedobject

Gedenkteken Slag aan de IJzer oktober 1914

bouwkundig element
ID
78526
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78526

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gedenkteken voor de gesneuvelden van het 2de bataljon/1ste grenadiers en de Slag aan de IJzer oktober 1914. Op 22 oktober 1914 slagen Duitse troepen erin om voor dageraad ter hoogte van de bocht van Tervate onopgemerkt de IJzer over te steken en de volledige bocht van Tervate in te nemen. Hierop start het Belgische Leger tevergeefs twee tegenoffensieven: een eerste met het Eerste Regiment Karabiniers onder leiding van kolonel Biebuyck en een tweede vanuit de hoeve Vicogne met het Tweede Bataljon 1ste Grenadiers onder leiding van majoor d'Oultremont. Zijn bataljon blijft echter op 300 m van de IJzeroever steken. Hoewel het Belgische leger er niet in slaagt om de Duitse troepen terug tot over de IJzer te dwingen, wordt een verdere doorbraak van de Duitse troepen hierdoor (voorlopig) voorkomen.

Obeliskvormige pijler op vierzijdig voetstuk met afgeschuinde bovenzijde in blauwe hardsteen. Aan de voorzijde, bronzen kenteken van de grenadiers. Links gedenkplaat met uitgehouwen opschrift: "Aan de gesneuvelden van het 2de bataljon 1ste grenadiers die op 22 oktober 1914 gevallen zijn in de stormloop uitgevoerd onder het bevel van majoor S. A. Graaf Hendrik D'Oultremont". Rechterzijde zelfde gedenkplaat maar met Franstalig opschrift.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden… Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 387.

Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gedenkteken Slag aan de IJzer oktober 1914 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78526 (Geraadpleegd op )