erfgoedobject

IJzerkapel

bouwkundig element
ID
78527
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78527

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen langs de IJzerdijk, halverwege tussen Tervate- en de Schoorbakkebrug, ter hoogte van huisnummer 92. Omgeving is landelijk poldergebied.

Historische achtergrond

De 'IJzerkapel', zoals deze kapel geheten wordt, lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in de bocht van Tervate, tegen de Duitse eerste linie aan, aan de rand van de geïnundeerde IJzervlakte. Het gebouwtje zou de oorlog op miraculeuze wijze ongeschonden overleven. In 1950 werd een nieuw Mariabeeldje door Eerwaarde Heer Dewachter, pastoor van Stuivekenskerke ingewijd.

Beschrijving

Witgeschilderde bakstenen kapel met zadeldak, bedekt met rode dakpannen. Op de nok een ijzeren kruis. Bovenaan een donkere gedenkplaat met de tekst (witgeschilderde letters): “Ga hier nooit voorby – o mensen voet – zonder dat gy Maria – eerbiedig groet”. In de nis met bovenaan afgeronde opening een kleinere nis met Mariabeeld achter tralies.

  • BUFFEL C., VANDEKERCKHOVE A. 1964: Stuivekenskerke, Langemark.

Bron: WOI Relict (364): IJzerkapel (Stuivekenskerke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: IJzerkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78527 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.