Elektriciteitscabine bij de toegang tot het landgoed Vicogne

Beschrijving

De elektriciteitscabine bij de toegang tot het landgoed Vicogne dateert vermoedelijk uit de jaren 1930-1940. De cabine getuigt van de uitbouw van een distributienetwerk in een landelijke omgeving. Elektriciteit werd in hoogspanning verdeeld over grotere afstanden. Voor het gebruik door de afnemers werd in de nabijheid een gebouwtje ingericht met één of meerdere transformatoren om hoogspanning in laagspanning om te zetten. Door de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk werden over het hele land elektriciteitscabines of transformatorhuisjes opgericht.

Het betreft een hoog, rechthoekig volume, gevat onder betonnen dak met uitkragende luifel. De oranje-gele sierbaksteen is afgelijnd door hoeklisenen, opengewerkt door een rechthoekige deur en vensters onder betonnen latei. Onder de dakrand zijn, in een modernistisch getinte rechthoekige nis, isolatoren voorzien.

Auteurs: Vanneste, Pol