erfgoedobject

Elektriciteitscabine bij de toegang tot het landgoed Vicogne

bouwkundig element
ID
78529
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78529

Juridische gevolgen

Beschrijving

De elektriciteitscabine bij de toegang tot het landgoed Vicogne dateert vermoedelijk uit de jaren 1930-1940. De cabine getuigt van de uitbouw van een distributienetwerk in een landelijke omgeving. Elektriciteit werd in hoogspanning verdeeld over grotere afstanden. Voor het gebruik door de afnemers werd in de nabijheid een gebouwtje ingericht met één of meerdere transformatoren om hoogspanning in laagspanning om te zetten. Door de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk werden over het hele land elektriciteitscabines of transformatorhuisjes opgericht.

Het betreft een hoog, rechthoekig volume, gevat onder betonnen dak met uitkragende luifel. De oranje-gele sierbaksteen is afgelijnd door hoeklisenen, opengewerkt door een rechthoekige deur en vensters onder betonnen latei. Onder de dakrand zijn, in een modernistisch getinte rechthoekige nis, isolatoren voorzien.


Bron     : -
Auteurs :  Vanneste, Pol
Datum  : 2017


Relaties

  • Is deel van
    Kasteelhoevestraat

  • Is deel van
    Kerkdorp Nieuw-Stuivekenskerke


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Elektriciteitscabine bij de toegang tot het landgoed Vicogne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78529 (Geraadpleegd op 18-06-2021)