Naamsteen Vicogne voorpost

Beschrijving

Naamsteen, opgesteld langs de Kasteelhoevestraat nabij huisnummer 2, op circa 200 meter ten zuidoosten van de kerk van Stuivekenskerke, links naast de toegang van de Vicogne-hoeve.

Historische achtergrond

Naar aanleiding van de verjaardag van het overlijden van Koning Albert I en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog richtte de Provincie West-Vlaanderen tussen 1984 en 1988 - in verschillende reeksen - 25 gedenktekens op, 'Naamstenen' genoemd. Ze werden vooral in de frontstreek geplaatst op die locaties, waar niets meer aanwezig was dat herinnerde aan bepaalde belangrijke gebeurtenissen of installaties uit de Eerste Wereldoorlog.

De naamstenen moeten getuigen over de grootse tragedie die zich in de Westhoek heeft afgespeeld en tegelijk het bewustzijn van een mogelijk drama levendig houden. De dieper gelegen boodschap die de Provincie aan jongeren wil meegeven, is die van “Nooit meer oorlog”. Met het monogram van koning Albert, dat in de meeste naamstenen gebeiteld is, wil de Provincie hulde brengen aan een koning, die vier jaar in moeilijke omstandigheden aan het hoofd van het Belgische leger heeft gestaan.

De naamsteen aan de Vicogne-hoeve wil herinneren aan de Duitse voorpost, die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog was uitgebouwd. Het gedenkteken werd in 1984 opgericht, toen een eerste reeks van vijf naamstenen werden geplaatst.

Tijdens de nacht van 21 op 22 oktober 1914, toen de IJzerslag volop aan de gang was, waren Duitse troepen erin geslaagd om de westelijke oever van de IJzer te bereiken. Belgische eenheden probeerden tevergeefs de Duitsers terug te dringen, in wat één van de bloedigste slachtingen van de Ijzerslag zou worden. Op 23 oktober werden de Belgen uit hun stellingen aan de Vicogne-hoeve en de Kloosterhoeve verdreven.

Na de onderwaterzetting van de IJzervlakte was de Vicogne één van de eilandjes die enkele meters boven het wateroppervlak uitstaken. De hoeve werd door de Duitsers ingericht als een vooruitgeschoven post.

De Belgische en Duitse voorposten in het geïnundeerde gebied waren nauwelijks enkele honderden meters van mekaar verwijderd. Op regelmatige tijdstippen bestookten ze elkaar. Pas tijdens het Eindoffensief (september 1918) kon de Vicogne-hoeve terug heroverd worden.

De heropbouw van de hoeve, door architect Van Elslander uit Veurne, was voltooid in 1926. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de hoeve een korte tijd bezet door de Duitsers. Vanaf 1970 wordt de hoeve als vakantiehoeve “Viconia” uitgebaat.

Beschrijving

Vrijstaande gedenksteen, bestaande uit een rechthoekige sokkel uit gewapend beton, die vooraan driehoekig uitloopt. Een grote ruitvormige gedenksteen (80 x 80 x 10cm) uit witte natuursteen is schuin tegen de sokkel bevestigd.

Bovenaan het gekleurde wapenschild van West-Vlaanderen in geanodiseerd aluminium. Daaronder de tekst "Vicogne Voorpost 1914-1918". De letters zijn diep V-vormig in de steen gekapt en lichtgrijs gepatineerd. Onderaan het officieel monogram van Koning Albert I.

H.140 x Br.50 x D.20cm.

Uitvoering: J. Vansteenkiste, provinciale Dienst voor Cultuur Brugge (ontwerper gedenksteen) - P.H. Boudens, Brugge (ontwerper en uitvoerder opschriften) - J. Hollevoet (spanbeton sokkel)

• JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden. Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge.
  • JACOBS M. 1988: Naamstenen 1914-1918. 25 gedenkstenen opgericht tussen 1984 en 1988 ter herinnering aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en aan het overlijden van Koning Albert, Brugge.

Bron: WOI Relict (366): Naamsteen Vicogne Voorpost (Stuivekenskerke - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele