41 gedenkstenen voor militaire eenheden

Beschrijving

Het gehucht Oud-Stuivekenskerke is op één kilometer ten westen van de IJzer gelegen, ten zuiden van het huidige Stuivekenskerke, in landelijk poldergebied.

Het Onze-Lieve-Vrouwehoekje, zoals het gehucht geheten wordt, bestaat uit de gedenkkapel 'Onze-Lieve-Vrouw der Zege', omringd door deze 41 gedenkstenen. Voor de kapel staan twee gedenkzuilen: links voor het 5de regiment Lansiers, rechts voor het 1ste en 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders. Naast deze kapel staat de versterkte torenruïne, met bovenaan de oriëntatietafel, met gedenkplaten voor Mardaga en Lekeux en met vlakbij demarcatiepaal nr. 11. Achter de woning Oud-Stuivekens 4 staat een Belgische commandopost. De toegangsweg naast het gedenkkapelletje voor Delacave geeft uit op hoeve Goemaere, dat deels met gerecupereerde betonblokken is opgebouwd.

Historische achtergrond

Bij de jaarlijkse bedevaarten naar het OLV-hoekje, tussen 1955 en 1964 door De Vrienden van het OLV-hoekje georganiseerd, werden door de Verbroederingen van het Veldleger 1914-1918 gedenkzuiltjes opgericht. In 1956 waren dit er zeven, in 1957 tien, in 1958 zes, in 1959 zes, in 1960 drie, in 1961 twee, in 1962 twee, in 1963 één en in 1964 één. Later kwamen er nog drie bij.

De aanwezigheid van een gedenkzuiltje betekent evenwel niet dat de "vertegenwoordigende" eenheid in deze sector of zone opgesteld was.

Beschrijving

Rond de herdenkingskapel is een dubbele rij met 41 kleine gedenkstenen in U-vorm geplaatst. De zuiltjes zijn identiek qua vorm en materiaal: de arduinen zuiltjes staan op een vierkante betonnen voetstuk. De voorkant is halfweg afgeschuind, de bovenkant is lichtjes afgerond. Het hellend vlak is gebouchardeerd, daarop staat een eenheidsembleem en 1 of meer aanduidingen in vlakreliëf.

Binnenste rij, van links naar rechts: 10de en 16de Artillerieregiment, 1ste, 7de en 13de Artillerieregiment, Groep Pantserauto's, 1ste en 2de regiment Gidsen, 4de regiment Jagers te Paard, 2de regiment Lansiers, 20ste Linieregiment, 1ste en 21ste Linieregiment, 2de en 22ste Linieregiment, 2de en 4de regiment Karabiniers, 5de en15de Linieregiment, 2de regiment Jagers te Voet, Wielrijderscompagnie van de 1ste Legerdivisie.

Buitenste rij, van links naar rechts: 3de regiment Lansiers, 1ste en 4de regiment Jagers te Voet, 3de regiment Jagers te Voet, 4de Artillerieregiment, 9de Artillerieregiment, 14de Linieregiment, 1ste regiment Jagers te Paard, 4de en 24ste Linieregiment, 2de regiment Jagers te Paard, 4de regiment Lansiers, Loopgraafartillerie, Geniebataljons van de 1ste Legerdivisie en 2de compagnie Pioniers-Pontonniers-Wielrijders, compagnie Pioniers-Pontonniers-Wielrijders van de 1ste Cavaleriedivisie, 12de Linieregiment, Gezondheidsdienst, 11de Linieregiment, Wielrijderscompagnie van de 5de Legerdivisie, 16de Linieregiment, 1ste en 2de regiment Grenadiers, 13de Linieregiment, 10de Linieregiment, 8ste en 18de Linieregiment, Geniebataljons van de 3de Legerdivisie, Geniebataljons van de 4de Legerdivisie, 1ste en 3de regiment Karabiniers, 9de Linieregiment, 14de Artillerieregiment, groep Rijdende Artillerie van de 1ste Cavaleriedivisie.

Totale hoogte 90 cm x breedte 60 cm x diepte 60 cm (gedenksteen)

• VERBEKE R. s.d.: Onuitgegeven nota's.