erfgoedobject

Eenenveertig gedenkstenen gewijd aan de militaire eenheden die deelnamen aan de Slag aan de IJzer

bouwkundig element
ID: 78535   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78535

Juridische gevolgen

Beschrijving

* Oud-Stuivekens z.nr. Eenenveertig gedenkstenen gewijd aan de militaire eenheden die deelnamen aan de Slag aan de IJzer (18-31oktober 1914), beschermd als monument als onderdeel van het zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouwhoekje" (cf. Oud-Stuivekens z.nr.).
Geheel van 41 gedenkstenen in U-vorm rondom de herdenkingskapel "Onze-Lieve-Vrouw der Zege" opgesteld. Het betreft vierkante blokken in blauwe hardsteen met een schuine voorzijde en bovenaan licht gebogen afgewerkt. Op de schuine voorzijde staan de kentekens en nummers van de onderscheiden regimenten.


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol


Relaties

  • Is deel van
    Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje

  • Is deel van
    Oud Stuivekens

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eenenveertig gedenkstenen gewijd aan de militaire eenheden die deelnamen aan de Slag aan de IJzer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78535 (Geraadpleegd op 04-08-2020)