Gedenkzuil voor het 5de regiment lansiers

Gemeente Diksmuide

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje

is deel van de bescherming als monument Onze-Lieve-Vrouwhoekje

Typologiegedenktekens
Dateringna WO II

Beschrijving

* Oud-Stuivekens z.nr. Gedenkzuil voor het 5de regiment lansiers, beschermd als monument als onderdeel van het zogenaamde "Onze-Lieve-Vrouwhoekje" (cf. Oud-Stuivekens z.nr.).
Obeliskvormige gedenkzuil op vierkante hoge sokkel in blauwe hardsteen. Op de voorzijde: reliëf met het kenteken van de vuurkruisers tussen twee gekruiste lansen met driekleurige vaantjes en de opschriften: "1914-1918", "5E REGIMENT LANCIERS" en op de achterzijde bladerkrans met lint vastgeknoopt. Opschriften op sokkel: "REIGERSVLIET 6 & 18.3.1918", "SALUS PATRIAE SUPREMA LEX" (vooraan); "HAELEN 12.8.1914" (rechts) en "ANTWERPEN ANVERS SEPT-OCT-1914" (links). Opschriften uitgevoerd in zwarte letters in vlakreliëf. Gesigneerd "TACKOEN, DIKSMUIDE, STEENKAPPER".

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol