erfgoedobject

Gedenkzuil voor het 1ste en het 2de bataljon karabiniers-wielrijders

bouwkundig element
ID
78537
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78537

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gedenkzuil voor het 1ste en het 2de bataljon karabiniers-wielrijders, onderdeel van het "Onze-Lieve-Vrouwhoekje".
Blauwe hardstenen gedenkzuil naar boven toe verjongend met meervoudig geleed bovenstuk op zwaar geprofileerd voetstuk, opgesteld binnen een omheining van dito paaltjes en ijzeren staven. Op de zuil, opschrift in zwarte letters: "AUX MORTS DES 1ER ET 2E BONS DE CARABINIERS CYCLISTES" - "AAN DE GESNEUVELDEN VAN DE 1E EN 2E BONS KARABINIERS WIELRIJDERS". Op het voetstuk aan de voorzijde: bas-reliëf met de symbolische voorstelling van de strijd van de karibiniers-wielrijders en het opschrift "1914-1918". Aan de overige zijden: reliëf met bladerkrans en strik met de opschriften "REIGERSVLIET YSER", "RAPENBRUG WIPPELGEM" en "HAELEN ANVERS". Gesigneerd en gedateerd "ALBERT LEFORT, ARCHITECTE, 1926" en "CARRIERE WINCQZ, SOIGNIES".


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  : 2005


Relaties

  • Is deel van
    Het Onze-Lieve-Vrouwhoekje

  • Is deel van
    Oud Stuivekens


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gedenkzuil voor het 1ste en het 2de bataljon karabiniers-wielrijders [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78537 (Geraadpleegd op 10-05-2021)