Teksten van Belgische commandopost Oud-Stuivekens

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78539

Belgische bunker ()

Links van nummer 4, Belgische bunker, in de tweede helft van 1916 of in het begin van 1917 door de Belgische genie opgetrokken. Vrijstaande bovengrondse militaire constructie. Rechthoekig volume opgebouwd in langwerpige balkvormige betonblokken (zogenaamde 'nougats') onder plat betonnen dak gestort op golfplaten. Ten westen, rechthoekige muuropening uitgevend op een grote ruimte met tongewelf.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Belgische commandopost Oud-Stuivekens [online], https://id.erfgoed.net/teksten/78539 (geraadpleegd op ).


Belgische commandopost Oud Stuivekens (Stuivekenskerke - WOI) ()

Betonnen militaire constructie achter de woning Oud-Stuivekens 4, op het gehucht Oud-Stuivekenskerke. Dit gehucht, ook gekend als het Onze-Lieve-Vrouwhoekje, is één kilometer ten westen van de IJzer gelegen, ten zuiden van het huidige Stuivekenskerke, in landelijk poldergebied.

Historische achtergrond

In de tweede helft van 1916 of in het begin van 1917 bouwde de Belgische genie twee betonnen constructies naast de puinhopen van de hoeve. Deze constructie diende als commandopost van de Grote Wacht Oud-Stuv. De andere schuilplaats zou gediend hebben voor een hulppost en bevond zich rechts van het erf van de hoeve Goemaere, iets zuidoostwaarts.

In 1922 werd deze commandopost, samen met de torenruïne genoemd op de lijst van de Sites de guerre. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de betonnen constructie gebruikt als schuilplaats voor de inwoners. Vandaag de dag ligt ze buiten de beschermde site.

Beschrijving

Vrijstaande, bovengrondse militaire constructie, deels opgebouwd uit langwerpige balkvormige betonblokken (nougats), deels bestaande uit gegoten beton, versterkt met wapeningsijzers. Het dak is nagenoeg vlak.

De constructie heeft een deuropening in de westelijke muur. Binnen is er één ruimte met een gebogen plafond, bestaande uit golfplaten met brede golving. Er steekt nog een gat aan de linkerzijkant (noordelijke zijde).

  • VERBEKE R. s.d.: Onuitgegeven nota's.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Belgische commandopost Oud-Stuivekens [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195706 (geraadpleegd op ).