Teksten van Kapel voor G. Delacave en alle gesneuvelden van de streek

Kapel voor G. Delacave en alle gesneuvelden van de streek ()

Kapel voor G. Delacave en alle gesneuvelden van de streek. Kleine kapel in blauwe hardsteen met rechthoekige plattegrond onder dito zadeldak met geprofileerde kroonlijst en bekronend kruis.

Kleine kapel in blauwe hardsteen met rechthoekige plattegrond onder dito zadeldak met geprofileerde kroonlijst en bekronend kruis. Rechthoekige ingang waarboven een rondbogig boogveld met de voorstelling 'Sint-Joris doodt de gevleugelde draak' in bas-reliëf. Blinde zijgevels wellicht oorspronkelijk gepolychromeerd met onder andere twee rondboogvenstertjes.

Interieur. Klein altaar met buste van het Heilig Hart en drie marmeren gedenkplaten met de uitgehouwen en vergulde opschriften: "Ter nagedachtenis van George Delacave en al de dapperen van deze streek in 1914-1918 gesneuveld", "A la mémoire de 1° Delacave Georges mort pour la patrie le 25 octobre 1914, à l’ age de 21 ans Chevalier de l’ Ordre de Leopold II avec palme, décoré de la Croix de guerre, de la médaille de l’Yser, de la Médaille de la victoire et de la Croix commémorative et 2° de tous les braves tombés en cet endroit" en "... eehtgenoot B. Deltombe".

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archiefnummer 1836.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden…, Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 386.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn

Kapel voor Georges Delacave (Stuivekenskerke - WOI) ()

Het gehucht Oud-Stuivekenskerke is op één kilometer ten westen van de IJzer gelegen, ten zuiden van het huidige Stuivekenskerke, in landelijk poldergebied.

Het Onze-Lieve-Vrouwehoekje, zoals het gehucht geheten wordt, bestaat uit de gedenkkapel 'Onze-Lieve-Vrouw der Zege', omringd door 41 gedenkstenen. Voor de kapel staan twee gedenkzuilen: links voor het 5de regiment Lansiers, rechts voor het 1ste en 2de bataljon Karabiniers-Wielrijders. Naast deze kapel staat de versterkte torenruïne, met bovenaan de oriëntatietafel, met gedenkplaten voor Mardaga en Lekeux en met vlakbij demarcatiepaal nr. 11. Achter de woning Oud-Stuivekens 4 staat een Belgische commandopost. De toegangsweg naast het gedenkkapelletje voor Delacave geeft uit op hoeve Goemaere, dat deels met gerecupereerde betonblokken is opgebouwd.

Historische achtergrond

De kapel werd opgericht door de familie van de 21-jarige soldaat Arthur Georges Delacave. Hij behoorde tot het geniebataljon van de 1ste Legerdivisie en sneuvelde tijdens de IJzerslag, op 25 oktober 1914. Deze kapel stond 500m noordoostwaarts, temidden van de weiden. André Goemaere, de bewoner van de nabijgelegen hoeve, verkreeg de zekerheid dat het niet om een grafkapel ging en liet de kapel in de zomer van 1964 naar de huidige locatie verplaatsen. Mevrouw Goemaere zorgde voor een nieuw Heilig-Hartbeeld. Het is niet duidelijk wie B. Deltombe was.

Beschrijving

Kleine kapel uit hardsteen met rechthoekige plattegrond, een zadeldak met geprofileerde kroonlijst en een kruis vooraan op de nok. Rechthoekige ingang met erboven een plaat uit witte natuursteen met reliëfvoorstelling van Sint-Joris, die een gevleugelde draak doodt. In de kapel een buste van het Heilig Hart, een beeld van de Heilige Antonius met kind en 3 gedenkplaten uit wit marmer.

Breedte 151 x diepte 197 cm (grondvlak) x hoogte 235 cm (nok), hoogte 300 cm (top kruis)

Op de eerste gedenkplaat: 'Ter gedachtenis van Georges Delacave en al de dappere in deze streek in 1914-1918 gesneuveld'. Uitgehouwen en vergulde letters.

Hoogte 17 x breedte 88 cm.

Op de tweede gedenkplaat: 'A la mémoire de 1° Delacave Georges mort pour la Patrie le 25 Octobre 1914, à l'âge de 21 ans Chevalier de l'Ordre de Léopold II avec palme, décoré de la croix de guerre, de la médaille de l'Yser, de la médaille de la victoire et de la croix commémorative et 2° de tous les braves tombés en cet endroit'. Uitgehouwen en vergulde drukletters.

Hoogte 58.5 x breedte 54.5 cm.

Links van deze gedenkplaat een kader met doodskaartje en een foto van Delacave.