erfgoedobject

Heldenhuldezerkje op grafmonument van Cyriel De Wicke

bouwkundig element
ID
78543
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78543

Juridische gevolgen

Beschrijving

Authentiek heldenhuldezerkje aangebracht op de achterzijde van het grafmonument van Cyriel De Wicke op het kerkhof rondom de Sint-Pieterskerk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog aangebracht op de graven van de gesneuvelde strijdmakkers door het 'Heldenhulde-comité'.

Betonnen grafmonumentje in de vorm van een Keltisch kruis naar ontwerp van Joe English met zwartgeschilderde vredesduif en de opschriften "AVV-VVK" en "Hier rust Henri De Wicke soldaat geb. te Kaaskerke 22-8-1896 gev. voor vaderland 11-6-1918 zijn strijdmakkers heldenhulde".

 • DECOUTERE A., Kaaskerke met zijn oorlogsmonumenten en kapellen, in Den Dyzere 7.4, 1988, p. 13.
 • LANNOYE B., Stuivekenskerke: de moeite waard, Diksmuide, 1991, p. 5-6.

Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Heropgebouwde parochiekerk Sint-Pieter met omringend kerkhof

 • Is deel van
  Kerkdorp Nieuw-Stuivekenskerke

 • Is deel van
  Stuivekenskerkestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Heldenhuldezerkje op grafmonument van Cyriel De Wicke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78543 (Geraadpleegd op )