Ingebouwde Duitse militaire constructie

Beschrijving

Bovengrondse betonnen constructie, ingebouwd in de stal naast het woonhuis Houtlandstraat nummer 4, op een zestal kilometer ten oosten van de IJzer, ten zuidoosten van de Duitse militaire begraafplaats en het huidige Praatbos (met kleinere Duitse betonnen constructies, een Duitse gedenkmuur en een Duitse officiersmess), in vogelvlucht ongeveer 300 meter ten zuiden van de Duitse betonnen constructie Houtlandstraat nummer 6 en ongeveer 150 meter ten zuidzuidoosten van de restanten van een Duitse waterput. De omgeving is vlak.

Historische achtergrond

Duitse betonnen constructie, gelegen achter de Duitse derde verdedigingslinie, in een nu verdwenen deel van het Praatbos. Vermoedelijk was de constructie ook tijdens de Eerste Wereldoorlog in een gebouw ingebouwd. Wegens de afwezigheid van schiet- of kijkgaten kan vermoed worden dat het gaat om een Duitse schuilplaats. In de onmiddellijke omgeving waren en zijn er nog Duitse constructies aanwezig.

Beschrijving

Bovengrondse Duitse betonnen constructie ingebouwd in stal naast woonhuis. De constructie bestaat uit een korte gang, die uitgeeft op een grotere binnenruimte. Het witgekalkte beton is tegen planken gegoten. De opening tussen de gang en het vertrek bevat nog een ijzeren hengsel en uitsparingen. In de muren van de bijna rechthoekige ruimte zijn zowel boven- als onderaan uitsparingen aanwezig voor houten balken, waarvan er nog enkele restanten aanwezig zijn.

Achter de grotere ruimte bevindt zich nog een kleinere, tweede ruimte, die via de achterkant van de stal betreden kan worden.

Bron: WOI Relict (426): Duitse betonnen constructie Houtlandstraat 4 (Vladslo - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele