Ingebouwde Duitse militaire constructie van de Eerste Wereldoorlog. Bovengrondse betonnen constructie ingebouwd in de stal van een kleine, verbouwde wederopbouwhoeve, ten zuidoosten van de Duitse militaire begraafplaats in het "Praatbos". De betonnen constructie bestaat uit een korte gang, die uitgeeft op een grotere binnenruimte met bewaarde uitsparingen voor houten balken. Achtergelegen kleinere ruimte.
Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Vanneste P. & Missiaen H. 2005: Ingebouwde Duitse militaire constructie van de Eerste Wereldoorlog [online], https://id.erfgoed.net/teksten/78568 (geraadpleegd op ).
Bovengrondse betonnen constructie, ingebouwd in de stal naast het woonhuis Houtlandstraat nummer 4, op een zestal kilometer ten oosten van de IJzer, ten zuidoosten van de Duitse militaire begraafplaats en het huidige Praatbos (met kleinere Duitse betonnen constructies, een Duitse gedenkmuur en een Duitse officiersmess), in vogelvlucht ongeveer 300 meter ten zuiden van de Duitse betonnen constructie Houtlandstraat nummer 6 en ongeveer 150 meter ten zuidzuidoosten van de restanten van een Duitse waterput. De omgeving is vlak.
Duitse betonnen constructie, gelegen achter de Duitse derde verdedigingslinie, in een nu verdwenen deel van het Praatbos. Vermoedelijk was de constructie ook tijdens de Eerste Wereldoorlog in een gebouw ingebouwd. Wegens de afwezigheid van schiet- of kijkgaten kan vermoed worden dat het gaat om een Duitse schuilplaats. In de onmiddellijke omgeving waren en zijn er nog Duitse constructies aanwezig.
Bovengrondse Duitse betonnen constructie ingebouwd in stal naast woonhuis. De constructie bestaat uit een korte gang, die uitgeeft op een grotere binnenruimte. Het witgekalkte beton is tegen planken gegoten. De opening tussen de gang en het vertrek bevat nog een ijzeren hengsel en uitsparingen. In de muren van de bijna rechthoekige ruimte zijn zowel boven- als onderaan uitsparingen aanwezig voor houten balken, waarvan er nog enkele restanten aanwezig zijn.
Achter de grotere ruimte bevindt zich nog een kleinere, tweede ruimte, die via de achterkant van de stal betreden kan worden.
Bron: WOI Relict (426): Duitse betonnen constructie Houtlandstraat 4 (Vladslo - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2004: Verdwenen Duitse betonnen constructie Houtlandstraat 4 (Vladslo - WOI) [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195733 (geraadpleegd op ).