Teksten van Duitse betonnen militaire post

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78580

Duitse militaire constructie van de Eerste Wereldoorlog ()

Duitse militaire constructie van de Eerste Wereldoorlog, gelegen achter de derde verdedigingslinie. Aansluitend bij verbouwd boerenarbeidershuis uit de jaren 1920. Vermoedelijk fungeerde deze bunker als commandopost. Het beton werd gegoten deels tegen rijshout en deels tegen een houten bekisting. Plat dak, aan de zijkanten afgerond. De noordoostzijde heeft twee deuropeningen en twee raamopeningen, die afgeschermd zijn door een smal afdak. De overige zijden zijn vermoedelijk gesloten. Deze ingangen zijn afgeschermd door een lagere muur.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse betonnen militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/78580 (geraadpleegd op ).


Duitse bunker Oude Heiestraat 2 (Vladslo - WOI) ()

Bovengrondse militaire constructie, aanpalend aan de bijgebouwen van de hoeve op adres Oude-Heiestraat nummer 2, ten zuidwesten van Bos Ter Heide. De omgeving is vlak. In vogelvlucht een ruime zes kilometer ten westen van de IJzer. Op circa 100 meter ten noordwesten, bij de Wikkelaarstraat nummer 9 is eveneens een betonnen militaire constructie van Duitse makelij aanwezig.

Gezien de beschermende voormuur, de restanten van hout en nagels en de witgekalkte muren, zou het om een Duitse commandopost kunnen gaan, gelegen ten oosten van de "Werken-Riegel" (achter de Duitse 3de linie), nabij Kortewilde.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gebouwd aan en in de bijgebouwen van een boerderijtje. De constructie is deels tegen rijshout, deels tegen een houten bekisting gegoten. De achterkant, naar het noordoosten georiƫnteerd, heeft twee deuropeningen en twee vensteropeningen, die langs boven worden afgeschermd door een smal afdak. Op zo'n 130cm van de ingangen is een iets lagere, vrijstaande muur, die deze ingangen eveneens afschermt. De voorkant, naar het zuidwesten georiƫnteerd, bevindt zich deels in een schuurtje en lijkt gesloten. Het dak is plat, doch aan de zijkanten iets afgerond.

Hoogstwaarschijnlijk bestaat de constructie binnenin uit twee ruimtes. Het interieur is witgekalkt. In het plafond en de zijmuren bevinden zich nog resten houten planken en nagels.


Bron: WOI Relict (247): Duitse bunker Oude Heiestraat 2 (Vladslo - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse betonnen militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195627 (geraadpleegd op ).