erfgoedobject

Duitse militaire post

bouwkundig element
ID
78585
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78585

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie, gelegen in een weide vlak achter boerderij op het kruispunt van de Vladslohofstraat en de Beerststraat, op de grens van grondgebied Vladslo en Beerst, circa 500 meter ten oosten van Beerst, in een vlakke omgeving.

Deze Duitse betonnen constructie was achter de tweede Duitse verdedigingslinie opgetrokken. Volgens de bewoners van de boerderij was er vroeger een hele rij betonnen constructies aanwezig. Aan het begin van de jaren '50 zouden de meeste tot ontploffing gebracht zijn, behalve deze, omdat ze te dicht bij de bebouwing stond. Met het betonnen puin werd onder meer de nabijgelegen weg verhard (aldus de boer).

Beschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie met bijna rechthoekig grondplan (de zijkanten zijn iets gebogen) en gebogen dak (met een dikte van vermoedelijk 150cm). Het beton is tegen aan de buiten- en binnenkant tegen planken gegoten.

De muur, naar het oosten gericht, bevat twee deur- en twee vensteropeningen. De deuropeningen staan schuin op deze muur, die circa 100cm dik is. De voorkant, naar het westen gericht, lijkt volledig gesloten en heeft onderaan in het midden een voltreffer gekregen (de vernielingen hiervan zijn eerder beperkt). Aan de zijkanten steken ronde, ijzeren buizen uit.

De constructie binnenin bestaat uit twee gescheiden ruimtes, waar telkens een deur- en vensteropening op uit komen. Boven de deuropeningen zijn nog golfplaten aanwezig, aan de zijkanten van de openingen zijn nog houtrestanten aanwezig. Het plafondgewelf binnenin is gebogen. In de zijmuren steken op regelmaat geplaatste verticale houten planken. Aan de zijkanten zijn eveneens kleine gaten aanwezig, die schuin omhoog lopen.

De rechtse ruimte is binnenin zwartgeblakerd.


Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78585 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.