Voormalig "GEMEENTEHUIS" (zie opschrift) uit de wederopbouwperiode. Voor de Eerste Wereldoorlog had Vladslo geen gemeentehuis. Vanaf 1894 werd één verdieping van het bejaardentehuis ingericht als gemeentehuis. Bij de afbraak van dat tehuis in 1912 moest men opnieuw op zoek naar een vergaderplaats voor de gemeenteraad. Het gemeentehuis zou toen overgebracht zijn naar een pand aan de toenmalige Werkenstraat, op de plaats waar na de Eerste Wereldoorlog het huidige Vladsloplein aangelegd werd. Bij de wederopbouw wordt in 1922-1925 een gemeentehuis gebouwd naar ontwerp van architect L. Derré (Torhout), als blikvanger op het Vladsloplein. In de loop van de jaren na de gemeentefusie (1977) verloor het gemeentehuis zijn functie en werd het omgebouwd tot "Cultureel Centrum De Zwaan". In 2001 werd dit centrum uitgebreid met een aansluitende nieuwbouw van twee bouwlagen in hedendaagse stijl met prominent gebruik van beton en glas, dit naar ontwerp van architect Wim Depuydt.
Sobere geelbakstenen wederopbouwarchitectuur. Brede linker travee oplopend in trapgevel, rechts dakkapel onder leien tentdak. Rechthoekige muuropeningen, verdiept in korfboognissen met metselwerk in dambordpatroon, korfbogige deuren, boven de linker deur wapenschild. Vernieuwd houtwerk, op de begane grond in vol glas, op de verdieping met referentie aan de kozijnconstructies.
Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)