Stadshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadshoeve

Beschrijving

Rest (woonhuis) van een voormalige stadshoeve, als gesloten weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1777) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844).

Breedhuis van het enkelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), daterend uit het midden van de 17de eeuw, aangepast (muuropeningen) circa 1760-1775. Het gebouw werd ingekort aan de linkerzijde, waar zich thans een recente woning bevindt.

Bakstenen gebouw op een verhoogde begane grond. Gesmeed ijzeren muurankers met krullen. Mergelstenen banden en hoekband (rechts). Geprofileerde mergelstenen kroonlijst. Getoogde, beluikte vensters in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop en sluitsteen, laatstgenoemde afgewerkt met druiplijst en paneelversiering; geprofileerde lekdrempels. Gelijkaardige deur in vlakke omlijsting; het houtwerk is oorspronkelijke of uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Rechterzijgevel met aandak en muurvlechtingen.