Beschrijving

Historische hoeve, als site alsdusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), gelegen net ten zuiden van een nu gesupprimeerd deel van de Groenstraat. De hoeve was dan gelegen op een groot perceel met boomgaard; drie gebouwen U-vormig rondom een erf gegroepeerd, waarvan ten noorden het nu nog bewaarde boerenhuis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep de hoeve zware schade op, zie de heropgebouwde nutsgebouwen en mogelijk schade aan het boerenhuis. Losse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken (Vlaamse pannen), boerenhuis en bakhuis witgeschilderd boven gepekte plint. Restant van omwalling dan wel drinkpoel in weide ten zuiden van de hoeve.

Ten noorden van het erf, boerenhuis met kern uit de 18de eeuw, mogelijk deels uit 17de eeuw. T-vormig grondplan teruggaand op de Ferrariskaart en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Erfgevel van drie traveeën + twee opkamertraveeën onder verhoogde nok. Zijgevels afgeboord door tuitgevels met aandaken en vlechtingen (mogelijk gewijzigd in de 19de eeuw of tijdens de wederopbouwperiode); geknikte dakoverstek op klossen. Getoogde muuropeningen met bewaarde luikduimen. Deels bewaard houtwerk met kruisindeling. Haakse achterkeuken als opkamer. Ten westen van het boerenhuis, witgeschilderd 19de-eeuws bakhuis van het eenledige type; bewaarde schouw.

Nutsgebouwen uit de wederopbouwperiode. Ten zuiden van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerde stallen (ook in de zijgevels) en wagenhuis; markerende asemgaten. Ten oosten van het erf, langse koeienstal (mogelijk met 19de-eeuwse kern) met klimmend dakvenster, aandaken verwijderd. Binnenin bewaarde bakstenen vloer met centrale gang en arduinen slieten; witgeschilderde moerbalken waarboven 'diltepersen'.

Haaks hierop, tweede kleine stal.

Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn