Gedenkmuur Bevrijding van de Blankaart

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Woumen
Straat Iepersteenweg
Locatie Iepersteenweg zonder nummer, Diksmuide (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Diksmuide (adrescontroles: 12-12-2007 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Diksmuide (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gedenkmuur Bevrijding van de Blankaart

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Iepersteenweg z.nr. Gedenkmuur voor de bevrijding van de Blankaart tijdens het Eindoffensief op 28 september 1918. Roodbakstenen muur met bronzen gedenkplaat n.o.v. Louis Dupont (gesigneerd) met het opschrift: "Op 28 september 1918 tijdens het oprukken van het 20e Linieregiment werd de grendelstelling de Blankaart na vier bloedige stormlopen ingenomen door het 2e Pon 11e Cie versterkt met elementen van de 9e, 10e en 12e Cies onder het bevel van luitenant Ivan Colmant" en het portret (profiel) van luitenant Ivan Colmant. Respectievelijk naast en onder de gedenkplaat bronzen kruis en de namen: "NAMUR, DENDERMONDE, IJZER, ZARREN, HANDZAME" in bronzen letters.

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WOI IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Iepersteenweg

Iepersteenweg (Diksmuide)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.