erfgoedobject

Gedenkmuur Bevrijding van de Blankaart

bouwkundig element
ID: 78605   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78605

Juridische gevolgen

Beschrijving

Iepersteenweg z.nr. Gedenkmuur voor de bevrijding van de Blankaart tijdens het Eindoffensief op 28 september 1918. Roodbakstenen muur met bronzen gedenkplaat n.o.v. Louis Dupont (gesigneerd) met het opschrift: "Op 28 september 1918 tijdens het oprukken van het 20e Linieregiment werd de grendelstelling de Blankaart na vier bloedige stormlopen ingenomen door het 2e Pon 11e Cie versterkt met elementen van de 9e, 10e en 12e Cies onder het bevel van luitenant Ivan Colmant" en het portret (profiel) van luitenant Ivan Colmant. Respectievelijk naast en onder de gedenkplaat bronzen kruis en de namen: "NAMUR, DENDERMONDE, IJZER, ZARREN, HANDZAME" in bronzen letters.

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WOI IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).


Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs : Vanneste, Pol, Missiaen, Halewijn


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Gedenkmuur Bevrijding van de Blankaart [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78605 (Geraadpleegd op 20-05-2019)