erfgoedobject

Gedenkplaat voor de inname van Rille (Woumen)

bouwkundig element
ID
78616
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78616

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gedenkplaat voor de inname van Rille (Woumen) aangebracht op de gevel van het voormalige gemeentehuis. Rechthoekige natuurstenen gedenkplaat met respectievelijk Nederlands- en Franstalig opschrift: "In Memoriam, op 28.9.1918 te 5 uur 's morgens heeft de compagnie Wielrijders, geholpen door een half peloton vrijwilligers van het 1e Lansiers / L. Gr./ 4 L.D. onder bevel van kapitein Jacquemin bij verassing (sic) de stormloop ingezet op de verdedigingswerken van Rille die zij na een bloedig gevecht ingenomen heeft" met opsomming van de namen van de gesneuvelden. Ingehuldigd op 8 juli 1951.

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).

Bron     : Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gedenkplaat voor de inname van Rille (Woumen) [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78616 (Geraadpleegd op )