Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Diksmuide
Deelgemeente Woumen
Straat Woumenweg
Locatie Woumenweg zonder nummer, Diksmuide (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Diksmuide (adrescontroles: 12-12-2007 - 08-02-2008).
  • Inventarisatie Diksmuide (geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen

Deze bescherming is geldig sinds 01-07-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

Woumenweg z.nr. Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen. Oorspronkelijk opgesteld op een kleine met gras bezaaide en door bakstenen muurtje omgeven verhoging, thans geïsoleerd opgesteld ten westen van de kerk. Hardstenen gedenkteken naar verluidt n.o.v. schilder Karel Van Lerberghe (Woumen) en uitgevoerd door beeldhouwer Antoon Van Parijs (Deinze), cf. gesigneerd. Obeliskvormig monument op podium van vier treden met aan de voorzijde het beeld van een treurende vrouw in kapmantel die de armen beschermend om een jeugdige figuur slaat. Erboven, arduinen tekstplaat met het wapenschild van Woumen en het opschrift "WOUMEN AAN ZIJNE DOODEN" en helemaal bovenaan opschrift "1914-1918" en zwart geschilderd kruis in reliëf. Aan de rechterzijde: een kruis, palmtak met helm in reliëf en het opschrift "GESNEUVELDE SOLDATEN" met daaronder de namen. Aan de linkerzijde: een hardstenen kruis en palmtak, beide in reliëf, en het opschrift "BURGERLIJKE OORLOGSSLACHTOFFERS" met de namen. Aan de achterzijde: klimmende leeuw in vlakreliëf.

INVENTARISATIE VAN RELICTEN UIT WOI IN DE WESTHOEK (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
VLAMYNCK J., Bijdragen tot de geschiedenis van Woumen, Beernem, 1983.

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Missiaen, Halewijn & Vanneste, Pol

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Woumenweg (Woumen)

Woumenweg (Diksmuide)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van beide Wereldoorlogen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78618 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.