erfgoedobject

Vrije basis- en kleuterschool

bouwkundig element
ID
78630
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78630

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig klooster met jongens- en meisjesschool, nu vrije lagere school en kleuterschool. Als wijkschooltje voor Uitbergen-Donk met kloosterhuis van de zusters van Sint-Vincentius a Paulo van Wichelen opgericht in 1899, door de familie Visart de Bocarmé. Volgens het kadasterarchief vergroot in 1932 en uitgebreid met nieuw schoolgebouw achteraan in 1957.

Iets achterin gelegen sober bakstenen kloosterhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, van de straat afgesloten door een bakstenen muur op breukstenen plint en afgewerkt met een ezelsrug. In de as van de voordeur overdekte poort met hoge breukstenen sokkel, onder overstekend schilddakje van leipannen. Linker poortpijler met gewit kruis Getoogde muuropeningen met natuurstenen hoekblokken en sluitsteen. Rechts aansluitend bakstenen schoolgebouw van één bouwlaag onder pannen zadeldak met brede vensters in de straatgevel.

  • DE MAARSSCHALCK G., Sint-Gertrudisparochie Wichelen doorheen de eeuwen, Wichelen, 1973, p. 44.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrije basis- en kleuterschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78630 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.