Beschrijving

Hoevetje deels teruggaand tot de 18de eeuw. Voortuin met afsluiting van sierbetonplaten. In de as van de voordeur een fraai ijzeren voetgangershek met deurklink omklemd door een handje, op een plaatje eronder gesigneerd "Th. Buyle". Links, gekasseide oprit naar het achtererf afgesloten door een dubbel ijzeren hek aan bakstenen hekpijlers onder zadeldakje.

Vrijstaand boerenhuis samengesteld uit twee verschillende volumes onder parallelle zadeldaken. Aanvankelijk klein boerenhuisje volgens het kadasterarchief circa 1900 verlengd en in 1914 uitgebreid met een nieuw boerenburgerhuis aan de straatzijde. Boerenburgerhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, opgetrokken uit oranjerode baksteen op gecementeerde imitatiebreukstenen plint. Voorgevel gemarkeerd door speklagen, ontlastingsboogjes en daklijst van gele en witte baksteen. Getoogde deur en vensters op hardstenen dorpels; deur met bovenlicht en toegevoegde rolluikkast. Laag achterhuis deels met 18de-eeuwse kern, onder afzonderlijk zadeldak. Gecementeerde erfgevel met schijnvoegen, aangepaste vensters met luiken of rolluiken en korfboogdeurtje.

Interieur met behouden rode tegelvloer en samengestelde balkenlaag; moerbalkenuiteinden versierd met hartmotief (?).

Achtererf met armwaterpomp en achteraan gelegen verhoogde stallen onder pannen zadeldak, met gewitte erfgevel op gepikte plint en groengeschilderde deuren. Aanpalende open loods onder golfplaten zadeldak rechts.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena

Aanvullende informatie

Het oorspronkelijk laag achterhuis deels met 18de-eeuwse kern onder afzonderlijk zadeldak, werd gesloopt en vervangen door een nieuw, haaks ingeplant volume. De afsluiting van sierbetonplaten is verdwenen. De bakstenen hekpijlers werden vernieuwd.

Auteurs: Jacobs, Els