erfgoedobject

Kerkhof Sint-Pieters-Banden met roepsteen

bouwkundig element
ID: 78641   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78641

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerkhof met roepsteen
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Omringend kerkhof van de Sint-Pieters Bandenkerk, op ovale plattegrond, grotendeels afgesloten door een haag met uitzondering van de recht afgesloten voorzijde. Bakstenen kerkhofmuur met hekwerk op bakstenen voet en axiaal toegangshek aan samengestelde bakstenen pijlers, naar ontwerp van architect J. Goethals van 1907, uitgevoerd in 1909-10.

Rechts van de toegang, roepsteen in de vorm van een vierkante arduinen steen op een hermetst verhoog ingemetseld in de muur. Gerestaureerd in 1994 onder leiding van architect Ch. Cornelis. Verder aan de noord- en oostzijde nog omgeven door een hoge taxus- en klimophaag. Uitbreiding aan de zuidzijde.

Kerkhof met eenvoudige aanleg, ingedeeld in twee grote blokken (A en B) van een twintigtal parallelle rijen grafpercelen en een nieuw blok (C). Tussen de overwegend eenvoudige hardstenen graftekens komen nog enkele oudere exemplaren voor met hogere stele uitlopend op een kruis. Voorts zijn nog vier gietijzeren grafkruisen aanwezig, onder meer van het type Hourant II A 5j, en II K 13 d.

  • DE WIN P. – MOENS F., De "roepstenen" en "kerkpuien" in Oost-Vlaanderen, Handelingen der Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde, Nieuwe reeks, deel XLII, 1988, p. 18.
  • HOURANT R. (e.a.), La Fonte en Wallonie, Les Croix de nos Aieux, Heritages de Wallonie, Ministère de la region Wallonne, 1992.

Bron     : -
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Kerkhof Sint-Pieters-Banden met roepsteen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78641 (Geraadpleegd op 26-08-2019)