erfgoedobject

Kerkhof Sint-Pieters-Banden met roepsteen

bouwkundig element
ID
78641
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78641

Juridische gevolgen

Beschrijving

Omringend kerkhof van de Sint-Pieters Bandenkerk, op ovale plattegrond, grotendeels afgesloten door een haag met uitzondering van de recht afgesloten voorzijde. Bakstenen kerkhofmuur met hekwerk op bakstenen voet en axiaal toegangshek aan samengestelde bakstenen pijlers, naar ontwerp van architect J. Goethals van 1907, uitgevoerd in 1909-10.

Rechts van de toegang, roepsteen in de vorm van een vierkante arduinen steen op een hermetst verhoog ingemetseld in de muur. Gerestaureerd in 1994 onder leiding van architect Ch. Cornelis. Verder aan de noord- en oostzijde nog omgeven door een hoge taxus- en klimophaag. Uitbreiding aan de zuidzijde.

Kerkhof met eenvoudige aanleg, ingedeeld in twee grote blokken (A en B) van een twintigtal parallelle rijen grafpercelen en een nieuw blok (C). Tussen de overwegend eenvoudige hardstenen graftekens komen nog enkele oudere exemplaren voor met hogere stele uitlopend op een kruis. Voorts zijn nog vier gietijzeren grafkruisen aanwezig, onder meer van het type Hourant II A 5j, en II K 13 d.

  • DE WIN P. – MOENS F., De "roepstenen" en "kerkpuien" in Oost-Vlaanderen, Handelingen der Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde, Nieuwe reeks, deel XLII, 1988, p. 18.
  • HOURANT R. (e.a.), La Fonte en Wallonie, Les Croix de nos Aieux, Heritages de Wallonie, Ministère de la region Wallonne, 1992.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerkhof Sint-Pieters-Banden met roepsteen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78641 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.