Sint-Benedictuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Benedictuskapel

Beschrijving

Naar verluidt gebouwd in de jaren 1930 door toedoen van Coleta Maes. Kleine wegkapel gelegen op de oude wijk Bareldonk, dicht bij het kruispunt met de Donklaan.

Op de rooilijn staande voorgevel met schuin daarachter gebouwd blind volume van één travee met rechte sluiting, onder pannen zadeldak. Baksteenbouw met licht grijs geschilderde, gecementeerde voorgevel en beraapte zijgevels. Afgeknotte voorpuntgevel met oren, bekroond door topkruis. Rechthoekige dubbele deur met offerbusgleuf, gevat in hoog spitsboogvormig spaarveld met geschilderd opschrift: "H./ Benedictus/ Bid voor ons". Deurlichten met spijlen.

Gepleisterd en geschilderd interieur. Bruingeschilderd beeld van Heilige Benedictus op altaar.

• VAN WAELVELDE W., Over volksremedies, wonderdoktoors en volksdevotie, Heemkundige Kring Overmere, IX, 1, 1991, p. 33.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena