Boerenarbeiderswoningen

Beschrijving

Haaks achter een recenter huis gelegen vroegere boerenarbeiderswoningen, volgens het kadasterarchief gebouwd als cijnshuisjes in 1852. Later samengevoegd tot één huis, nu gebruikt als stal.

Laag bakstenen gebouw van vijf traveeën onder pannen zadeldak met centrale schoorsteen. Gepleisterde en witgeschilderde erfgevel op gepikte plint, nog voorzien van houten ankers en afgelijnd door daklijst met hanggoot. Rechthoekige vensters op tegeldorpels en met T-vormig schrijnwerk. Behouden rechthoekige deur links, rechter gedicht.

Linker huisje bewaart opkamer, tongewelfde kelder met bakstenen keldertrap. Centrale rug aan rug schouwen.

Bron     : BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Duchêne, Helena, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke