Twee boerenwoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee boerenwoningen

Beschrijving

Damse Vaart-West nrs. 9-10. Twee haaks op de straat ingeplante boerenhuisjes met voortuintje, opgetrokken volgens kadaster in 1910; moeilijk zichtbaar door hoge aanplantingen. Gecementeerde en verankerde éénlagige baksteenbouw onder pannen zadeldaken (nok haaks op de straat; Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen; rondboogvensters in straatpuntgevel. Behouden schrijnwerk met roedeverdeling (T-ramen). Gedeeld bovenlicht voor ramen en deuren. Achterliggende kleine bijgebouwtjes.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207 : Mutatieschetsen, Damme, 1911/1.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise