erfgoedobject

Herberg Le Rêve

bouwkundig element
ID
78670
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78670
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

"Le Rêve", deels teruggaand op de voormalige 19de-eeuwse herberg "De Vlaamsche Leeuw".

De voormalige herberg wordt circa 1864-1865 gebouwd voor Jacobus Blauwet, die voordien zijn kolenhandel heeft in het "Uilenkot" en eigenaar is van het huis "Sint-Jan". De burgemeester van Damme, die het huis "Sint-Jan" van hem koopt, kan hem er van overtuigen een meer geschikte locatie te zoeken voor zijn handelszaak. Blauwet verwerft het moerassig stuk grond langsheen de Damse Vaart en bouwt er een grote éénlagige herberg met witgekalkte voorgevel waarnaast een grote opslagplaats voor kolen en een bolbaan op de binnenkoer. In het interbellum, wanneer Damme als toeristisch oord opbloeit en de behoefte aan logiesmogelijkheden groeit, wordt de herberg uitgebreid met één bouwlaag (jaren 1930) en wordt de begane grond aangepast; staat dan gekend als "Pension Blauwet-Afternoon Tea". Later ook nog gekend als "De Drie Zilveren Kannen" en "De Gulden Kogge".

Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen). Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op gecementeerde plint. Houten kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen. De zware balkons op de bovenverdieping dateren van de verbouwing tijdens de jaren 1930. Begane grond in historiserende stijl aangepast in de tweede helft van de 20ste eeuw, zie onder meer gebruik van natuursteen voor drieledige kozijnen en geblokte omlijsting rond korfboogvormige toegang.
Anno 2005 gesloopt voor nieuwbouw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Damme, 1857/2, 1865/8.
  • DE VENT G., Zee en Duinen. Kusttoerisme in de 19de eeuw, Brugge, 1991, p. 141.
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 38-39.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme-Gloucestershire, 2003, p. 95.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg Le Rêve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78670 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.