Gekoppelde dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gekoppelde dorpswoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Eénlagige, gekoppelde woonhuizen opgetrokken volgens kadaster circa 1837 als vrijstaand volume aan de noordwestelijke zijde van het plein.

Verankerde en witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint onder een groot pannen zadeldak (nok evenwijdig met plein; mechanische pannen). Nummers 1-2 in spiegelbeeld opgevat onder meer door dakvensters uitgewerkt als gemeenschappelijke puntgevel; nummer 3 met dakvenster uitgewerkt als tuitgevel op schouderstukken en venster in rondboognis. Zijpuntgevels voorzien van getrapte schouderstukken. Betegelde onderdorpels geaccentueerd door witgeschilderde voeg. Rechthoekige muuropeningen waarin groen-wit geschilderd schrijnwerk met kleine roedeverdeling. Afgeschuinde dagkanten. Luiken en duimen. Rondboogdeuren. Gekasseide stoep.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Damme, 1837/9.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda