Brug over het Zuidervaartje

Gemeente Damme

• Adrescontrole Damme (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Damme (geografische inventarisatie: 01-01-2006 - 31-12-2006).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Brug over het Zuidervaartje

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

* Kerkstraat z.nr. Brug over het Zuidervaartje, gegraven in 1841-1848 om het overtollig water vanuit Sint-Michiels, Sint-Kruis en Assebroek (Brugge) af te voeren, hierbij ter hoogte van het stadscentrum het zuidelijk tracé van de 17de-eeuwse stervormige vesting volgend.
Brug vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw ter vervanging van een oudere brug met houten balustrade. Opgenomen in het stadsgezicht, beschermd bij M.B. van 13/10/1986, gewijzigd bij M.B. van 30/03/1987.
Drieledige bakstenen boogbrug aan beide zijden voorzien van sierlijke trekankers. Bakstenen borstweringen centraal oplopend; natuurstenen keperboogvormige afdekplaten. Gekasseide wegbedekking. Op de brug aan de westzijde, zesdelig ijzeren ophaalmechanisme van rabot.

Bron: Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Callaert, Gonda & Hooft, Elise