Café De Smisse

Beschrijving

Gelegen aan hoek met Slekstraat en Speystraat. Eet- en praatcafé "De Smisse", voorheen "'t Edelsmidje", naar de 19de-eeuwse herberg "Jacob van Maerlant" met smidse.

Opgetrokken grosso modo op de plaats van de vroegere Speiebrug over de Reie, zie kaarten van Marcus Gerards (1562) en A. Sanderus (1641-1644) en weergegeven in situ door middel van wegmarkeringen in donkere basaltkeien. In 1884 wordt de herberg en smidse uitgebreid langs de Slekstraat.

Vrijstaand breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat; Vlaamse pannen); later aangebrachte dakkapellen onder schilddakje (daktegels). Bakstenen lijstgevel onder geschilderde houten gootlijst op consoles; arduinen onderdorpels. Licht getoogde muuropeningen onder strek; T-ramen met grote roedeverdeling. Verdwenen luiken op begane grond. Deur met gedeeld bovenlicht. Rechts, poortopening onder rechte latei; nieuwe vierdelige poort met gedeelde bovenlichten. Parallelle éénlagige bakstenen vleugel in de Slekstraat onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• BALLEGEER J.; BRAEMS J., De Zwinstreek in oude prentkaarten, deel 2, Zaltbommel, 1977, afb. 5.
  • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 29, 42.
  • VAN POUCKE G., Archiefbeelden Damme, v.z.w. 't Zwin Rechteroever Grondgebied Damme, Gloucestershire, 2003, p. 90.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda