Samenstel van dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Samenstel van dorpswoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme

Beschrijving

Samenstel van twee enkelhuizen met laatclassicistische inslag in spiegelbeeldschema, vermoedelijk daterend uit eind 18de-eerste kwart 19de eeuw, met oudere kern (kelder) zie bebouwing (diephuizen) weergegeven op kaart van A. Sanderus (1641-1644). Nummer 23, "Café 't Wapen van Damme"; nummer 25 eertijds "In De Paradijsappel"-thans privé-woning.

Onderkelderde breedhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat). Geschilderde lijstgevels onder overhoekse baksteenfries; geschilderde houten gootlijst. Nieuwe klimmende dakkapel bij nummer 23. Nummer 25, onbeschilderde bruine bakstenen zijgevel met gebruik van rode baksteen voor banden. Doorlopende kordonlijst. Arduinen onderdorpels bij nummer 23, betegeld bij nummer 25. Segmentbogige muuropeningen waarin houtwerk met grote roedeverdeling. Nummer 25 voorheen met groot winkelraam op begane grond, thans opnieuw met oorspronkelijke muuropeningen. Vernieuwd houtwerk; rondboogvenster in top van zijgevel. Nummer 23 met bewaarde luiken; deur met gedeeld bovenlicht. Arduinen trappen (vier treden); eenvoudige ijzeren balustrade.

Nummer 23 bewaart middeleeuwse kelder met onder meer verwerking van moefen en afgedekt door tongewelf. Nummer 25 half onderkelderd, met bakstenen draaitrap (gedicht), vloer in boomse tegels, afgedekt door smal witgekalkt tongewelf; kelderluik aan straatzijde.

• DEVLIEGHER L., Damme, in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 167.

Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda