erfgoedobject

Waterpomp 't Zeugsken

bouwkundig element
ID
78707
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78707

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Waterpomp 't Zeugsken
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Waterpomp 't Zeugsken
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Waterpomp " 't Zeugsken" daterend uit de 19de eeuw en geplaatst tegen de uiterste rechtse penant van het huis nummer 38.

Reeds in de 13de eeuw (1269) wordt, omwille van het brakke grondwater door de aanwezigheid van zeewater, een loden pijp aangelegd om drinkwater uit de vijvers van het kasteel van Male naar Damme te leiden (zie Vivenkapelle, Pijpeweg). Het water wordt van daaruit 4 km ver geleid naar de verschillende stadsfonteinen of pompen. Eén van die fonteinen bevindt zich tegenover het Sint-Janshospitaal en staat bekend als " 't Zeugsken". In de loop van de 19de eeuw wordt op deze plaats een waterpomp geplaatst die naar de fontein genoemd wordt (zie ook Haringmarkt zonder nummer drinkwaterpomp). Eenvoudige, geschilderde gietijzeren achtzijdige pomp op geprofileerde basis met karakteristieke tuit uitgewerkt als drakenkop. Bolbekroning met sober bladmotief in reliëf en knopmotief op de acht hoeken. Geplaatst op lage arduinen sokkel die uitloopt in een waterbekken (nu in gebruik als bloembak). Verdwenen pomparm. Thans niet meer in gebruik.

 • GERITS J., Van bijzondere tot algemene watervoorziening in Vlaanderen. Een kennismaking, in Ons Heem, jg. 50, nr. 3, 1996, p. 144.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Kerkstraat

 • Is deel van
  Stadskern Damme


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Waterpomp 't Zeugsken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78707 (Geraadpleegd op )