erfgoedobject

Twee kazematten

bouwkundig element
ID: 78713   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78713

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee kazematten
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Damme
  Deze bescherming is geldig sinds 30-03-1987

Beschrijving

Gelegen ten zuidoosten van de kerk en naast nummer 50. Twee kazematten aan weerszijden van de weg. Opgenomen in het stadsgezicht, beschermd bij M.B. van 13/10/1986, gewijzigd bij M.B. van 30/03/1987. Oorspronkelijk gelegen aan weerszijden van de Onze-Lieve-Vrouwepoort, samen met de Sint-Antoniuspoort één van de twee resterende middeleeuwse stadspoorten als toegang tot de 17de-eeuwse Spaanse garnizoensstad, zie grondpatroon gemarkeerd in het wegdek door middel van donkere basaltkasseien. Fungeren vermoedelijk als soldatenverblijfplaats of opslagruimte voor wapens, munitie of levensmiddelen. Kazemat aan westzijde thans ingericht als onderkomen voor vleermuizen (overwinterplaats) beheerd door de Belgische Natuur- en Vogelreservaten. Herstelwerken in de jaren 1980 (zie ook kazemat, Haringmarkt). Van tongewelven voorziene rondboogvormige bakstenen constructies, half verdoken onder met grassen en kruiden begroeide ophogingen; segmentboogvormige toegang. Aan oostzijde van de Kerkstraat, kazemat met sporen van rondboogopening en recente éénlagige aanbouw; aan westzijde achterzijde met licht getoogde opening tussen twee lage afgeschuinde steunberen.

 • BALLEGEER J., Gids voor de Zwinstreek, Nieuwkerken-Waas, 1999, p. 97.
 • DEVLIEGHER L., Damme in Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen, deel 5, Tielt, 1971, p. 31.
 • RAU J., Het Damme van toen en omgeving, Brugge, 1981, p. 38.

Bron     : Callaert G. & Hooft E. met medewerking van Santy P. & Snauwaert L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise
Datum  : 2006


Relaties

 • Is deel van
  Kerkstraat

 • Is deel van
  Stadskern Damme

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Twee kazematten [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78713 (Geraadpleegd op 27-11-2020)