erfgoedobject

Gedenkplaat voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog

bouwkundig element
ID
78720
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78720

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gedenkplaat voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Bas-reliëf in natuurstenen muurtje links van het stadhuis, oorspronkelijk geplaatst aan de voorkant van het trappenbordes van het stadhuis. Uitgevoerd door de Brugse beeldhouwer Karel Laloo (1883-1957) naar ontwerp van Edward Schelstraete (Brugge, 1895-?) (zie signering) en onthuld op 23 juli 1922. Rechthoekige witte natuurstenen gedenkplaat met geprofileerde omlijsting, geflankeerd door twee halfzuiltjes op basement. Dieperliggende tekstplaat bovenaan versierd met twee engelen die elk een wapenschild vasthouden (links van de stad Damme, rechts van de provincie West-Vlaanderen). Centraal het gekroonde Belgische wapenschild gevat in een bladerkrans op banderol waarop "1914 - 1918". Opschriften in gotische letters waartussen breedarmig kruis : "ZIJ STIERVEN ALS DAPPEREN VOOR DE VRIJHEID VAN HET VADERLAND" en "TER GEDACHTENIS VAN ONZE VIER MEDEBURGERS [...] BIDT VOOR DE ZIELEN".

  • JACOBS M., Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 1996, p. 79-80.

Bron: CALLAERT G. & HOOFT E. met medewerking van SANTY P. & SNAUWAERT L. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Damme, Deel I: Stad Damme, Deelgemeenten Hoeke, Lapscheure en Moerkerke, Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL17, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Hooft, Elise; Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gedenkplaat voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78720 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.